Scrapebox – ревю

Вярвам, че щом изпитвате интерес да се занимавате с оптимизация за търсачки, няма начин поне веднъж да не сте срещали обяви по форумите от сорта на: „Предлагам Scrapebox коментари“, „Scrapebox blast“ и разни други обяви в които се споменава SEO софтуера – Scrapebox.

Накратко Scrapebox е един от най-добрите и евтини платени Harvestar-и или иначе казано, събира за вас адреси на сайтове в зависимост от различни критерии, които сте му задали преди да започнете да претърсвате за тематични сайтове.

Освен тази си функция, въпросната програма идва в допълнение с допълнителни инструменти, които ще ви помогнат бързо и лесно да си направите Linkbuilding на сайта. Реално, ако се научите да работите с програмата, възможностите са безгранични, а причините да ползвате този софтуер, могат да бъдат много.

Преди да продължа нататък, ви предлагам да видите и реално какво представлява Scrapebox:

Няма да се впускам в подробности какво точно може да прави програмата или как да я ползвате ( смятам да опиша всичко това в една дълга поредица от статии ), понеже съм замисли това да е просто едно кратко ревю и запознаване с основните възможности на Scrapebox.

Запознаване с интерфейса на Scrapebox

Както виждате самата програма е разделена на 4 основни области:

 • Harvester – в тази секция вие си настройвате какъв тип сайтове ще търсите и съответно ключовите думи на съответните сайтове. В първото поле си въвеждате така наречените footprint параметри или иначе казано параметри по които ще търсите в търсачките. В случая за пример съм въвел „inurl:/newbb/„. Това е параметър на търсачката Google в който и указвате, че искате да ви изкара всички сайтове в адреса на които се съдържа /newbb/. Радио бутоните пък ви служат да изберете бърза настройка на търсене – Custom Footprint (за ръчно въвеждане на параметри, като в горният пример), WordPress ( намиране само на сайтове изградени с WordPress), BlogEngine ( само сайтове, изградени на BlogEngine платформа ) и Movable Type ( само сайтове базирани на Movable Type ). Следващото поле е, ако желаете да търсите по списък от ключови думи. Съответно по-долу имате опции да вкарате Footprints или списък от ключови думи от файл, да вземете подходящи ключови думи, директно от Google Keyword Tools. Следващият бутон е за запазване на списък, Dups е за премахване на ключови думи, които се повтарят и съответно Clear за изчистване на списъка;
 • Select Engines & Proxies – тук настройките не са нищо особено и вярвам, че се подразбират и лесно ще се справите. Просто си избирате търсачките в които желаете да търсите, съответно маркирате тикчето на Use Proxies, ако желаете да ползвате прокси сървъри и съответно в полето Results си избирате до колко резултата искате да извлечете от SERP-а. Бутона Time пък служи да изберете диапазона от времето в което са се появили сайтовете в SERP-а.  Бутона Manage ви отваря допълнителен инструмент за търсене, проверка и филтриране на прокси сървъри, Load е ясно – зареждате прокси сървъри от списък, Save – запазвате списъците с проксита, Modify – допълнителни филтри на прокси сървърите, Clear – чистите списъка;
 • Url`s Harvested – ако вече не сте се досетили, тук ви се показват всички събрани адреси. Вдясно имате допълнителни опции за филтриране на резултатите, проверка за PageRank, Import, Export и т.н. Отдолу пък са ви бутоните за стартиране на събирането на адреси – бутона Start Harvesting, Stop harvesting – спиране на претърсването, List – разни опции за обработка на филтрираният списък, Clear List – изчистване на списъка;
 • Comment Poster – в тази секция има доста опции, които ще ви ги разясня напълно в друга статия или видео ( още не съм решил ), но в общи линии и от името се подразбира, че става дума за публикуване на коментари, rss, ping и проверка на връзки.

Допълнителни възможности на Scrapebox

Както споменах в началото Scrapebox може да се ползва за страшно много неща и въпреки многобройните си функции, авторите продължават да пускат допълнителни добавки, които разширяват тези възможности.

Към този момент в софтуер-а разполага с 30 разширения, както такива за проверка на връзките на сайтовете в списъка, анализатор на типовете сайтове, които сте извлекли и дори има малки игрички на които да играете, докато изчаквате софтуера да си свърши работата.

Цена и поръчка на Scrapebox

Една от причините този софтуер да е един от лидерите на пазара е сравнително достъпната му цена. Обикновено алтернативите с такива функции, та дори и по-скромни струват от порядъка на 200-300 долара и нагоре, докато Scrapebox струва едва $97, а ако побързате да си го закупите, можете да го вземете с отстъпка за $57.

Финални думи от автора

Винаги когато съм си купувал подобен софтуер, съм проучвал предварително за по-добри и евтини алтернативи. В случая останах много приятно изненадан, като разбрах, че това е може би един от най-известните и добри SEO инструменти в тази насока и то на наистина прилична цена. Както казах, за подобен софтуер, обикновено се плаща много, а имайки предвид офертата с отстъпката, смея да твърдя, че не съжалявам за покупката и дори успях да си избия парите, като спестих куп нерви и време, а като знаем времето е пари.

В началото вероятно ще ви трябва малко време и четене докато привикнете как да работите с този инструмент, но смея да твърдя, че е адски интуитивен и има много добра документация, която на мен ми помогна страшно много при изучаването на програмата. Естествено има още какво да уча, понеже си има и някой тънкости за да се намират добри списъци с авторитетни блогове, но вярвам, че практиката ще ми помогне в този случай.

Няма как да не спомена, че програмата е с lifetime лиценз и ъпдейтите са напълно безплатни. Единственият недостатък може би е, че в някой случаи е по-добре да си купите и специални Scrapebox прокси сървъри за да може по-бързо да претърсвате, а и да си призная, безплатните проксита, които спокойно можете да си изтеглите през Scrapebox или друг безплатен източник вършат работа, но имайте предвид, че повечето вече са влезли в спам филтъра на блоговете и вероятно ще имате по-малък успех при публикуване на коментари.

4 мнения по „Scrapebox – ревю

 1. Pingback: Scrapebox – опознаване на програмата под формата на видео уроци.

 2. Хубава статия, благодарско!
  Ако можеш и за hrumer да пуснеш една няма да е никак лошо 😉

 3. Радвам се, че ти е харесала статията.

  Относно Xrumer вероятно ще пусна някаква статия, но преди това ще трябва малко практика с него 🙂 Ако успея да заделя малко време и пари за SEO VPS, смятай, че ще има дори видео ревю 😉

 4. Интересна статия с полезен ихструмент.

Коментарите са затворени.