Как да получим авторитетни връзки + списък на български DoFollow блогове

В интерес на истината има много варианти човек да получи авторитетни връзки към своят сайт, но най-лесният начин си остават връзките от dofollow блогове. Лесни – защото не е нужно да пишете отделни статии, достатъчно е да дадете вашият коментар по дадена тема с няколко прости изречения и не се налага след като пуснете своят коментар да се безпокоите за SEO на въпросната страница ( обикновено, преди това авторът се е погрижил за тази малка подробност ).

Принципно аз не откривам топлата вода, а просто ще се опитам с няколко думи да ви кажа как можете да се възползвате от нея максимално, като това в повечето случаи ще ви донесе напълно безплатно качествени връзки от авторитетни български блогове. Няма да се впускам в много подробности и ще кажа най-общите неща, като това ще ви е напълно достатъчно.

Накратко за да е ефективна една подобна linkbuilding кампания е добре да се съобразявате с следните прости правила:

 • Винаги пишете смислени коментари по темите – ако пишете полезни коментари по темите, със сигурност авторът ще оцени това и ще одобри коментара ви, а от там и вашата връзка, която сте поставили към коментара;
 • Спазвайте добрият том и не влизайте в излишни конфликти – това е още един начин да не се набивате много много на очи;
 • Спазвайте правилата на блога – естествено, ако има такива правила е добре да ги спазвате.

Това са основните 3 правила, които спазвам и до сега не са ми изневерили. Смея да твърдя, че в 90-95% от случаите коментарът ми е бил одобрен и съм получил dofollow връзка, а ето и няколко съвета как да получим по-силни връзки от коментарите в dofollow блоговете:

 • Коментирайте в тематични публикации – както всички знаем, връзките от страници с тематика, като тази на нашият сайт, носят значително по-силни връзки. Именно и това е идеята. Препоръчително е да коментирате в теми, които по някакъв начин – пряко или косвено са свързани с тематиката в сайта, който рекламирате;
 • Пишете тематични коментари – Хубаво е когато пишете коментар, той да съдържа ключовите думи от темата на публикацията. Например, ако в публикацията се говори за „СЕО“, какво пречи да обградите връзката си с ключовите думи, като например към коментара, споменете и подобни ключови думи – SEO, Сео специалист, Сео услуги и т.н.

Предполагам има и други добри практики при този linkbuilding метод, но ето какво не е добре да правите:

 • Не спамете – обикновено връзките към коментарите в блоговете са nofollow. Ако попаднете на dofollow блог, бъдете сигурен, че авторът знае за какво иде реч и няма да толерира спамене. Под спамене имам предвид да не прекалявате с връзките и например да обходите целият блог и да пишете по всяка една тема с анкор текст + безсмислен коментар по темата;
 • Не ползвайте за име анкор текст ( ключова дума ), ако не е позволено – обикновено това е една доста чувствителна тема за повечето блогъри. Например аз държа да зная с какво име да се обръщам към човека, който е поставил коментар към моя публикация и определено не ме кефят имена като – климатик, коли под наем, самолетни билети и съм склонен да мисля, че въпреки странните имена на които съм се наслушал в последните години, все още не съм срещал някой, който по лична карта да се казва Климатик или Самолетни билети 😉 .

Списък на Български Dofollow Блогове

Номер Блог – Описание PageRank
1. Дневна доза кафе – Моят личен блог PR6
2. Николай Бачийски – Личен блог на Николай Бачийски PR7
3. Трънки и блогинки – Личен блог на Пейо Попов PR5
4. Dao-то на SEO – Личен блог на Огнян Младенов PR5
5. Павел Джунев – Личен блог на Павел Джунев PR4
6. Джулиян Попов – Личен блог на Джулиян Попов PR5
7. A Searial Eater – Сайт с рецепти PR4
8. Динко Сотиров – Личен блог на Динко Сотиров PR4
9. Ангел Евтимов – Личен блог на Ангел Евтимов PR4
10. Гонзо – Личният блог на Гонзо PR5
11. Велян Стайков – Личният блог на Велян Стайков PR4
12. Шепотите на Лудостта – Личен блог на Цветелина Костова PR3
13. Живко Георгиев – Личен блог на Живко Георгиев PR3
14. Versus – Сайт за гласуване тип VS. PR3
15. Веселин Тодоров – Личен блог на Веселин Тодоров PR3
16. Нощен Живот – Lifestyle блог PR3
17. Марио Пешев – Личен блог на Марио Пешев PR4
18. SKOLEV – Блог за Маркетинг и СЕО PR3
19. Петър – Личен блог на Петър PR3
20. Владимир Преславски – Личен блог на Владимир Преславски PR3
21. SeoDesk – Блог за SEO PR3
22. Pavl0v – Блог за СЕО, Маркетинг и Реклама PR0
23. Twis7 – Блог на обща тематика PR2
24. SEO Globe – Блог за Сео PR0
25. Димо Георгиев – Личен блог на Димо Георгиев PR1
26. BullBlogger – Блогър, който блогва с рогите напред! PR3
27. GanBox – Блог за SEO и програмиране! PR2

За сега само това са блоговете, които знам и съм проверил, че все още са dofollow.

Вероятно има и други блогове и ако попаднете на такива, ще се радвам да ги споделите като коментар към тази публикация.

[ Новият dofollow списък е наличен на този адрес ]

30 мнения по „Как да получим авторитетни връзки + списък на български DoFollow блогове

 1. Pingback: Български dofollow блогове - Страница 6

 2. Pingback: Dofollow блогове и лека реконструкция в блога.

 3. Mоже да добавиш и блога от линка, коментарите са dofollow

 4. SEO блогът на ganbox.com на адрес http://ganbox.com/blog също е dofollow, ако желаете го добавете в табличката горе. В момента PR2 на началната страница на блога.

 5. @Ники, блога ще бъде добавен в списъка, когато се потвърди, че коментарите наистина са dofollow. Причината е, че блога е в blogspot, а доколкото ми е известно там коментарите са nofollow и няма опция да ги променим на dofollow, а не открих коментари към статиите ти, за да сравня.

  @Георги, блога е добавен към списъка – благодаря, че помагаш да направим възможно най-пълен списък с dofollow блоговете.

 6. Страхотен списък с блогове! Периодично ги обхождам и оставям тук таме някой коментар

 7. Много благодаря за полезната статия. От скоро ми се налага да се сблъсквам със СЕО. Тъкмо си дигнах сайта и google.bg го изхвърли. Не знам защо, но още не съм използвала dofollow линкове. Ще пробвам и дано да се измъкна от задните страници.

 8. Поздравления. Наистина чудесен списък, който се надявам периодично да обновяваш 🙂

 9. Хубав списък, жалко че е късичък:)

 10. Наистина изключително полезна статия. Благодарности!

 11. Благодаря за бележката @Бисер. Проверих го и наистина се оказа, че вече е nofollow и естествено го премахнах от списъка…

  Хората все повече се наплашиха от панди… пингвини… горили и какви ли не други гадинки, които пускат Google от зоопарка 🙁

  Дано скоро повече хора се престрашат да си направят блоговете dofollow, че да са още с едно нещо полезни 😉

 12. Браво за списъка. Може би е хубаво да добавиш колона в която да се отбележи да ли се поддържа блога, тоест да ли има смисъл да се оставя коментар и да се чака одобрение.

 13. Благодаря и за статията и за списъка определено ще се ползва. А препоръките винаги съм ги спазвал. 🙂

 14. Радвам се, че са полезни и това ме мотивира, много скоро да обновя списъка, понеже явно е поостарял, имайки предвид, че попаднах на 1-2 неактивни сайта.

  @Иван, идеята не е никак лоша, но ще се позабавя с реализирането и понеже в момента претърсвам и за нови dofollow сайтове за да може да обогатя списъка.

  Така, че хора, очаквайте съвсем скоро обновен вариант на списъка и вероятно информация за блога, като активност на автора, правила за публикуване и т.н.

 15. Отличен списък с блогове, редовно ги обхождам и пускам линкчета. Има обаче и 1-2 които май вече са оставени на произвола на съдбата.

 16. @Емил, така е и при първа възможност ще обновя списъка, просто претърсвам и за още dofollow блогове, за да може освен да актуализирам информацията и да я обогатя 🙂

  Надявам се да имате търпение…

 17. Добър списък, браво за вложения труд.

 18. evtimoff.eu не дава дуфолоу линк или поне не към външен сайт:)

  • @Владимир, благодаря за сигнала и надявам се да не стана банален, но в момента подготвям новият списък с dofollow блогове ( уви имам и други задачки, затова се бавя ) и ще го публикувам.

 19. Привет!
  Вероятно въпросите ми ще ви се сторят много наивни, но надявам се няма да ми се присмивате много :).
  Съвсем наскоро си направих малък блог и тепърва се уча…
  Та, да си дойда на думата:
  – Какъв е механизмът за получаване на линк от коментара? Как става – нужни са някакви допълнителни действия, или просто трябва да се копира адреса на блога в полето „website“?
  – Не е ли значително по-малък ефектът, ако се подпиша с името си, а връзката води към блог за живопис? Не става ли да се подпиша „художник“ или „картина“ или „живопис“?
  – Как може да се провери, дали даден блог наистина е dofollow?
  – За какво е нужно да се оставя e-mail? Надявам се, няма да го продадете на трети лица/фирми, че да ме залеят с „неустоими предложения“ 🙂

  P.S. Със сигурност този списък с dofollow блогове е много полезен за хора, които разбират от SEO, но надявам се няма да откажете малко помощ и на начинаещ блогър, че да мога и аз пълноценно да се възползвам от него…

  Поздрави!
  Костадин

  • Здравейте Костадин,
   радвам се, че сте открили в лицето на този блог, ценен ресурс за да развивате вашият нов блог. Не се притеснявайте да задавате въпроси. Знам, че в доста форуми подобни въпроси биха предизвикали доста хора да ви се присмиват, но в край на сметка, всеки започва от някъде, а идеята на този блог е да помага. Както на опитни оптимизатори, така и на потребители, които тепърва започват да се занимават с SEO.

   И нека всъщност започна с отговорите на вашите въпроси. Вярвам, че някой колега също ще се включи и ще допълни отговорите и се надявам да се получи страхотна дискусия.

   Отговор на 1 въпрос:Принципно за да се получи връзка от коментар в блог е достатъчно да въведете сайта си в полето website.

   Отговор на 2 въпрос По принцип е така. Много по-добре е да ползвате за анкор ( името на връзката ) ключова дума, която отговаря на съдържанието на сайта, но по принцип коментарите в блогове са с съвсем различна цел и лично аз се дразня, когато някой напише, че се казва Картини, а и повечето от блогърите.

   С идването на последният ъпдейт на алгоритъма на Google, започна да се обръща по-голямо внимание на Linkbilding-а и методите, чрез които се прави, като голяма част от сайтовете се наказват заради един вид агресивен linkbuilding по ключова дума. Идеята е, че подобно действие е признак за изкуствено манипулиране на резултатите, а това е против правилата на Google. Те желаят всичко да става естествено. Именно тук идва и като манна небесна коментирането с имена, понеже внася разнообразие в анкор текстовете с които линквате към вашият сайт. Нека да го кажа накратко така – когато коментирате, обърнете внимание дали има одобрени коментари с използвана ключова дума, вместо име. Ако има такива, можете да се подпишете като художник, а ако няма, просто си напишете името. Дори така, връзката ще има тежест за вашият сайт.

   Отговор на 3 върпрос: За да проверите дали един блог е dofollow е необходимо да проверите дали съществува параметър dofollow в rel=““ тага. Предполагам този метод ще ви е доста труден, затова можете да потърсите допълнителна добавка към вашият броузър, която да ви показва, чрез някакъв вид индикация, дали тази връзка е dofollow или nofollow. Подобни приставки има и за Chrome и за Firefox.

   Отговор на 4 въпрос: Има много причини поради, които блоговете изискват вашият email адрес. По принцип той не е видим за другите потребители. Някой от най-честите неща за които се употребява този email са:

   • За да може администратора на блога да се свърже с вас по една или друга причина;
   • Именно, чрез вашият email, бивате разпознат в системата, като по този начин работят някой от допълнителните функции в блоговете. Например аватарите от Gravatar, автоматичното одобряване на вашите коментари за напред, при определен брой вече одобрени коментари и т.н.;
   • Наистина не мога да се сетя за други неща в момента, но със сигурност има и други ползи. Лично аз в някой случаи го ползвам и като метод на разпознаване на потребителя, ако например в последствие ме помоли да изтрия коментара му по една или друга причина.

   Надявам се отговорите ми да са ви удовлетворили и да са ви се разяснили нещата малко повече.

   Благодаря ви за въпросите и за това, че ми подсказахте, че е добра идея да напиша няколко статии на тема оптимизация за начинаещи.

   Поздрави!

 20. Да, още един въпрос – какво ще ме посъветвате, кое е по-добре – линкът да е към главната страница, или към вътрешна?

  • По принцип това е въпрос на личен избор.

   Ако желаете да оптимизирате началната страница, сложете връзка към нея и съответно, ако искате да оптимизирате вътрешна страница, сложете връзка към вътрешната страница.

   Имайте в предвид обаче, че много често, колеги се дразнят, когато коментирате по темите им неадекватно и с по 1 изречение и съответно сложите вътрешна страница в полето за website.

   Това е повече от сигурен индикатор, че вие не коментирате, защото наистина ви е заинтригувала темата, а по-скоро за да получите връзка… и най-вероятно и дори не сте прочели статията да разберете за какво иде реч. Връзките към вътрешна публикация са един вид индикатор за подобно поведение и именно затова, аз линквам само началната страница на моят блог, а за вътрешните ползвам социални мрежи, форуми и т.н.

 21. Благодаря за отделеното време и за изчерпателните отговори. Всъщност сега естествено възникват нови, но темата е за българските dofollow блогове, така че няма да прекалявам. Хубаво е, че се намират хора, които да правят нещо безплатно (като да предоставят авторитетни връзки на своите читатели, например). Доколкото разбирам, полза има и за автора на блога и за коментатора, но повечето хора ужасно се притесняват за изходящите си връзки и ги затварят в nofollow (нали така се нарича?)
  Още веднъж – благодаря! Както за самия списък, така и за подробните отговори.
  Пожелавам ви успех във всички начинания!

 22. Научих нещо ново с тази добавка за ФФ -nodofollow adona:)
  Андон, тази добавка оцветява коментарите в розово, тоест коментарите са rel=”nofollow“ или греша?

 23. Списъкът е добър, повечето ги седя още от темата в „дозата кафе“ от преди 2 години.
  Радвам се че има нови блогове в него и някой актуализации, като премахване на тези, които вече са nofollow и промените на PR-a. Мога да ви предложа личния ми блог, който е dofollow и за сега е с PR2. Надявам се да се вдигне скоро време. Адресът му е http://www.myblogroll.eu. Ако прецените, включете го в списъка.

  • Радвам се, че намираш списъка за удобен и полезен. Към днешна дата има по-нов списък, който ще откриеш в публикация в блога с заглавие Dofollow блогове – обновен списък.

   Блогът ти е добавен към новият списък. Надявам се с времето да направим най-големият списък с Български dofollow блогове в Интернет.

   Благодаря ти, че сподели с нас своят блог и още повече, че си един от хората, които подкрепят идеята за полезни коментари 🙂

 24. Здравейте,
  мерси за списъка,
  Чудех се дали няма начин да се направи скрипт който да събира информацията за такива dofollow блогове (сайтове)

  Поздрави

Коментарите са затворени.