Page layout update от Google

От миналият месец насам наблюдаваме едно доста необичайно явление за Google. В рамките на около месец, последваха редица ъпдейти ( до тук мисля, че последният е 4-ти на брой ), които доста дръзко се борят срещу малките сайтове и се опитват да наложат някакъв стандарт за качество на сайтовете и дори смея да твърдя, че започват да се държат доста нагло като използват монополното си положение, като издевателстват над уебмастърите по цял свят.

Последният Page layout update, както се подразбира от английското име се бори срещу разположението на рекламните карета в сайтовете. По принцип не е нещо ново, понеже мисля, януари месец имаше първа версия на този ъпдейт, който наказа голямо количество сайтове, които са създадени с основната идея да печелят от рекламни карета.

По принцип съм съгласен, че не е много приятно да влезеш в един сайт и съдържанието да е дразнещо заобиколено с реклами, но в край на сметка интернет е толкова необятен именно защото е достъпно да си направиш сайт и той да е достъпен до голямо количество потребители, като им предоставя някаква информация. Информация, която за някой е интересна и полезна, за други не чак толкова…, но все пак някаква информация.

Ако се замислим, за да има информация, някой трябва да я пише. Най-честите варианти са, авторите сами да си пишат статиите и да дават полезни съвети на своите потребители или пък да си наемат хора, които да пишат статии за сайтовете им. И в двата случаи всичко се свежда до средства, първо за хостинг, второ за домейн и естествено за съдържание.

Тези разходи много често са значително по-големи от печалбите, но все пак без печалба няма и стимул за работа и тук се питам, какво би се случило, ако хората спрат да споделят информация, поради факта, че просто нямат стимул да я споделят.

Друг интересен аспект, който не ми дава мира е защо от Google ни налагат тези правила, а самите те не ги спазват?!? Визирам факта, че когато търсим нещо в Google и същевременно нишата разполага с достатъчно голям брой рекламодатели, сме свидетели как рекламите им заемат позициите, които уж се засягат с последният им ъпдейт.

Надявам се от Google да спрат това безумие и по-точно да спрат да ни карат да си променяме сайтовете през ден, като ни извиват ръцете толкова нагло.

Очаквайте и още информация по темата, веднага след като се разбере малко повече за последният им ъпдейт и тук е мястото да ви попитам вие какво мислите по въпроса?!?

Ще се радвам да чуя и вашето мнение под формата на коментар към тази новина.

3 мнения по „Page layout update от Google

  1. Първо, Здравей. Мисля, че е нормално да има такива пресявки, защото повечете сайтове, блогове главно се създават точно с цел да се сложи малко реклама на google или на българските сайтове за „колективно пазаруване“. Малко са сраниците в който може да се намери свястна информация. Мен лично ме интересува как ще се развият нещата с link building-a и директориите са статии, които май остават с доста чисто и уникално съдържание главно заради SEO.

  2. @Мартин, не го отричам и не съм против идеята да се наложи качеството пред бълвочите и именно затова и се радвам, когато има Google update, свързани с качеството на съдържанието, но да налагаш идея как да си разполагам рекламните банери, честно казано е нагло.

    На мен това ми звучи така, все едно ти си имаш апартамент и си направил интериора по твой вкус. Разположил си мебелите, така както ти желаеш, но идва ден в който идва някой приятел и започне да ти прави стойки, задето дивана ти се намира на място, на което не му харесва на приятелката му и ти поставя ултиматум, че или ще го преместиш или той ще ти се разсърди и повече никога няма да ти дойде на гости.

    Примера ми е малко объркан, но сигурно разбра какво имам в предвид – Не стига, че се съобразяваме с куп неща, наложени от Google, а сега трябва да си правим и дизайна-а на страниците, така както на него му допада… ами, че то дори до известна степен този последният ъпдейт си противоречи с една графика в страницата им с съвети, където са показали, кои са най-добрите и доходни позиции.

  3. Малко или много трябва да се съобразяваме с Google. Има два варианта – борбата им с тези страници да ги объркава и да ги кара да си противоричат или това да е част от някаква нова сратегия с която ще отпаднат тези съвети. Ако това с рекламите понижи ранга на твоя блог, какво ще избереш – да изкараш 11 евро от карета(за шест месеца) или да си с добра репутация и шанса ти някой да ти види CV – то е по голям?

Коментарите са затворени.