Инструмент за премахване на нежелани връзки.

Още след пускането на Google Penguin ъпдейта на уебмастърите по цял свят им стана ясно, че това е идеална възможност за негативно SEO. Сега обаче от Google пускат инструмент за деактивация на нежеланите връзки – Disavow links. За много уебмастери това е възможност да изтрит спамерските връзки към сайта си, независимо дали са ги правили те или някой от конкуренцията и да се отърват от наложено наказание. Това става през Webmaster Tools на Google. след натискане на инструмента, се показва списък със уеб сайтовете Ви. Избирате сайт и прикачвате текстов документ с линковете, които не желаете да бъдат включвани в линковия Ви профил. В блогът на Уеб Дизайн Студио Кипо, можете да прочетете още за инструмента и да видите полезно видео с обяснения на Мат Кътс как се използва инструмента.

На пръв поглед това е много добра новина за уеб мастърите и SEO специалистите по цял свят. Според много SEO специалисти обаче Disavow links инструмента е предназначен за много по-ефективна борба със спама. Представете си, че даден сайт А има линк към вас, който не можете да премахнете. Отивате в инструмента, премахвате линка и всичко е ок за вас, но въпросния спам сайт А отива в списък с отхвърлени сайтове. Следователно всички сайтове имащи линк от него биват наказани. Това не би трябвало да притеснява авторитетните сайтове и уебмастърите които използват изцяло позволени техники, но все пак е хубаво да внимаваме на кого даваме линк. Моето скромно мнение е, че можете лесно да натопите конкуренцията, като отхвърлите линк от коментар в техния блог например. Този инструмент променя до основи техниката за проследяване и припокриване на връзките на конкуренцията.

Ако все пак получите съобщение от Google за некачествени или ненатурални връзки към сайта си, по-добре се опитайте да ги отстраните сами или чрез комуникация със съответния уебмастър на сайта донор. Ако и това не помогне използвайте инструмента Disavow Links. Друг е въпросът защо от Google оставиха толкова много сайтове даващи полезна информация, да загубят позициите си.
От стартиране на инструмента до сега са направени стотици тестове в цял свят. В България има много уебмастъри, които потвърждават по форуми и социални мрежи, че Disavow Links ги е отървал от наложеното наказание от пингвина.

Какви са Вашите наблюдения по въпроса? Помогна ли новия инструмент на Вашите сайтове?

Едно мнение по „Инструмент за премахване на нежелани връзки.

  1. За мен този инструмен ще бъде полезен на всички. Google ще си напаснат алгоритмите по него тоест ще бъде така че ще хващат повече спамарси сайтове а такива които не са няма да ги наказват излишно.

    И като резултат от всичко просто ще спрат автомтично да зачитат линковете от сайтове , които са спамерски без да наказват сайта към който сочат (както е в момента). Поне се надявам да е така 🙂

Коментарите са затворени.