Page layout update от Google

От миналият месец насам наблюдаваме едно доста необичайно явление за Google. В рамките на около месец, последваха редица ъпдейти ( до тук мисля, че последният е 4-ти на брой ), които доста дръзко се борят срещу малките сайтове и се опитват да наложат някакъв стандарт за качество на сайтовете и дори смея да твърдя, че започват да се държат доста нагло като използват монополното си положение, като издевателстват над уебмастърите по цял свят.

Последният Page layout update, както се подразбира от английското име се бори срещу разположението на рекламните карета в сайтовете. По принцип не е нещо ново, понеже мисля, януари месец имаше първа версия на този ъпдейт, който наказа голямо количество сайтове, които са създадени с основната идея да печелят от рекламни карета.

По принцип съм съгласен, че не е много приятно да влезеш в един сайт и съдържанието да е дразнещо заобиколено с реклами, но в край на сметка интернет е толкова необятен именно защото е достъпно да си направиш сайт и той да е достъпен до голямо количество потребители, като им предоставя някаква информация. Информация, която за някой е интересна и полезна, за други не чак толкова…, но все пак някаква информация.

Ако се замислим, за да има информация, някой трябва да я пише. Най-честите варианти са, авторите сами да си пишат статиите и да дават полезни съвети на своите потребители или пък да си наемат хора, които да пишат статии за сайтовете им. И в двата случаи всичко се свежда до средства, първо за хостинг, второ за домейн и естествено за съдържание.

Тези разходи много често са значително по-големи от печалбите, но все пак без печалба няма и стимул за работа и тук се питам, какво би се случило, ако хората спрат да споделят информация, поради факта, че просто нямат стимул да я споделят.

Има още

Това ли е краят на EMD?

Понеже EMD(Exact-match domains) е един от важните критерии да класираме един нишов сайт добре в Google е достатъчно важна тема, сметнах, че е добре да ви информирам за новото посегателство от страна на Google.

Предполагам повечето от вас знаят какво е EMD, но все пак ще дам един пример, за да стане ясно. Например, ако сте фирма и продавате seo software, вашият Exact-match domain би следвало да е нещо от сорта: seosoftware.com.

Преди време станахме свидетели на два големи ъпдейта от страна на Google, които засегнаха не малка част от предприемачите в Интернет, като наказаха голям брой сайтове. Вярвам, че повечето от вас, които четат тази новина са наясно с тези ъпдейти, но все пак нека да преговорим:

  • Panda – ъпдейтът, който имаше грижата да изчисти сайтовете от SERP-а с ниско-качествено съдържание;
  • Pinguin – другият ъпдейт, който пък имаше за цел да се пребори с уеб спама, като съответно махне от SERP-a на Google, сайтовете, които буквално са натъпкани с изкуствени връзки.

От няколко дни съответно има и нов ъпдейт, който все още не знам как се казва, но засяга ниско-качествените домейни. Как се определя дали един домейн е ниско-качествен или високо-качествен, обаче, не е много ясно и тепърва ще има да изучаваме как да се преборим с тази нова зараза. 🙂

Има още