Това ли е краят на EMD?

Понеже EMD(Exact-match domains) е един от важните критерии да класираме един нишов сайт добре в Google е достатъчно важна тема, сметнах, че е добре да ви информирам за новото посегателство от страна на Google.

Предполагам повечето от вас знаят какво е EMD, но все пак ще дам един пример, за да стане ясно. Например, ако сте фирма и продавате seo software, вашият Exact-match domain би следвало да е нещо от сорта: seosoftware.com.

Преди време станахме свидетели на два големи ъпдейта от страна на Google, които засегнаха не малка част от предприемачите в Интернет, като наказаха голям брой сайтове. Вярвам, че повечето от вас, които четат тази новина са наясно с тези ъпдейти, но все пак нека да преговорим:

 • Panda – ъпдейтът, който имаше грижата да изчисти сайтовете от SERP-а с ниско-качествено съдържание;
 • Pinguin – другият ъпдейт, който пък имаше за цел да се пребори с уеб спама, като съответно махне от SERP-a на Google, сайтовете, които буквално са натъпкани с изкуствени връзки.

От няколко дни съответно има и нов ъпдейт, който все още не знам как се казва, но засяга ниско-качествените домейни. Как се определя дали един домейн е ниско-качествен или високо-качествен, обаче, не е много ясно и тепърва ще има да изучаваме как да се преборим с тази нова зараза. 🙂

Доста хора се оплакват, че сайтове, които са направили на Exat-match домейн са паднали от челната страница в SERP-а до +100 страница назад, което си е доста солидно наказание и дори бих казал пагубно за хората, които се занимават с създаване на микро-нишови сайтове, понеже основно те ползват предимствата на този тип домейни.

За момента информацията е доста оскъдна, но се надявам в близкият месец да стане ясно как новият алгоритъм на Google определя качеството на домейните, понеже въпреки, масовото наказание на голям брой сайтове, все още има изключения, които са незасегнати, което ме навява на мисълта, че все пак зад наказанията стои някакъв алгоритъм, който определя качеството на домейна, не според името му, а по-скоро по друг вид метрики.

Ще се радвам, ако има хора, които са открили някакви зависимости да споделят под формата на коментар към тази статия.

6 мнения по „Това ли е краят на EMD?

 1. Не е идеята Google да определя дали името е ок или не.

  Google просто задават нисък критерии и сътветно предимството да те изведе напред при съвпадение на домейна с търсената дума е сведено до минимум.

  Тоест качествен сайт(с оптимизация и съдържание) с EMD ще продължи да си излиза, като съвпадението на домейна релано няма да носи допълнителни точки а ще разчита само на оптимизациите.

  Некачествените EMD ще отпаднат от класиранията.

 2. В myblogroll.eu съм постнал една статия, която е превод на анализа на 50 EMD, от които 39 са пощадени от новия ъпдейт. Съжалявам, че поствам името на блога ми, а не информацията от анализа, но е доста дъла статия и няма как да я пресъздам в 1 отговор на статията ви. С прости думи и в най-кратък формат мога да кажа, че от този анализ личи, че това не е краят на EMD.

 3. @Иван, принципно съм съгласен, но веднага след този ъпдейт изреваха хора с оплакване, че са ударени развити брандове или сайтове, които предоставят много и качествено съдържание.

  @Анатолий, статията ти не е толкова дълга и спокойно може да се побере в един кратък коментар… 🙂 ,но все пак уважавам правото ти да я публикуваш само в блога си.

  Прегледах го и в общи линии повечето от нещата едва ли имат такова значение, каквото им придава първоизточника.

  Основното с което съм съгласен е:

  • Желателно е да има повечко и качествено съдържание;
  • Да се внимава с анкорите при масивно линкване;
  • Сайта да има някакъв социален живот 😉 .

  Смятам дори, че от предпоследният ъпдейт Google придава прекалено високо значение на социалният елемент, като явно идеята им е по-този начин да определят дали става дума за бранд или чисто и просто една сателитка с цел SEO или Adsense spot 🙂

 4. Това, което започвам да си мисля е че има някакъв нов алгоритам. Вчера ми изгармяха 3 сайта които са в различни категории по конкуреанция. Оптимизацията която им е правена е аналогична на други, които не пострадаха. Всичките не са EMD, два клиентски и един мой.

  Явно нещата засягат всички а не само EMD домейните.

  Надявам се да се оправят :(.

 5. @Иван, дам от няколко дена има нов алгоритъм, който все още не е ясно по какво определя кои сайтове да си отидат от индекса и кои не.

  И при мен за сега има един сайт, който след промените от 1-ва позиция спадна на 20-та и се движи ту нагоре, ту надолу, но все още не смея да отреагирам, понеже обикновено след подобни по-големи промени по алгоритъма, последват и няколко по-малки фикса за да се нормализират нещата и е много вероятно след 1-2 дена нещата да си дойдат на място, а до тогава не ни остава нищо друго освен да анализираме между наказани и ненаказани сайтове.

  След ъпдейта и сравненията останах с впечатление, че в момента един от най-важните фактори за определяне на качеството на даден сайт е социалната активност, но в интерес на истината има някой противоречиви примери и остава да стоя и наблюдавам какво се случва с сайтовете 🙂

 6. Това което си мисля е че алгоритама занулява PR на много дирове и социалки и линковете им спират да имат тежест. И заради това в момента много сайтове изчезват които са разчитали на тези линкове.
  Предполагам има и друго. Дано Google обяват какво правят поне дададат някаква светлина 🙂 в тунела.

Коментарите са затворени.