Как да оптимизираме след Panda и Pеnguin

Всички знаем, че през Април 2012 г. се появиха строги алгоритми, наречени “Google Panda” и „Google Penguin“. Тяхната цел е да контролират нежеланите процеси на спам, скрити файлове, прекаляването с ключови думи, нерелевантни и нискокачествени връзки, свръхоптимизация и др.  „Google Penguin“ обикновено наказва сайтовете, присвоили си повече правомощия от колкото им е позволено. Пандата порази спамерите, дублираното и некачественото съдържание.

Двата ъпдейта премахнаха от резултатите редица блогове и сайтове от индекса, а на други наложиха сериозни санкции. Ще  ви дадем няколко съвета които трябва да спазвате, за да не се случи нежелано нападение от зоологическата градина и на вашия сайт.

  1. Не прекалявайте с ключовите думи в сайта. Те трябва да са около 2-3 % от количеството на общия текст. Ключовите думи се използват с цел да увеличат шанса ви да излезете на по-предно класиране в  Google търсенето. Но това може да бъде нож с две остриета що се отнася до „Google Penguin“. Те се стремят да ограничат този процес, за да да предпазят потребителите си от излишно натрупване на ненужна информация, която да отсяват. Това прави търсенето бавно и сложно. Прегледайте сайта си за злоупотреба с ключови думи. Обикновено има изнесен списък с такива, от които да се водите и ориентирате. Комбинирайте ги по най-оптималния за вас начин.
  2. Качеството на текста все още е номер едно в класацията, макар тук да го описвам като номер две. Обърнете внимание на текстовете си! Не ги копирайте от чужди сайтове. Стремете се към оригиналност. Помъчете се те да са ясно и грамотно написани, за да нямате проблеми. Използвайте разнообразни текстове. Не слагайте излишни връзки в текста. Нека контента да е достатъчно стегнат, за да ориентира посетителя в това, което търси. Слагайте линкове към авторитетите в дадена област, така сайта ви ще придобива все по добра репутация. Обърнете внимание и на съдържанието, което не е от думи! Бъдете оригинални и полезни, вкарайте видео материали, pdf help, линкове към релевантни и интересни източници, възползвайте се от преимуществото на картинките и сложете страхотни заглавия.
  3. Позволете на потребителите да коментират! Това е нещото, което хората оценяват най-много. Освен това ще повдигнете значително рейтинга си по един законен начин. Хората обичат да изказват и споделят мнения. Общуването е основна част от успеха на един сайт.
  4. Използвайте преимуществата на социалните медии. Мнения и дейности, извършени в социалките, са чудесен начин да популяризирате сайта и бизнеса си.
  5. Не прекалявайте с нищо, не се стремете да излъжете потребителите или търсачките! Впрегнете потенциала си за нещо интересно и градивно. Опитайте се да дадете, за да получите след това. Намерете си връзки от тематични сайтове, от новинарски сайтове или блогове, както и от авторитетни държавни или браншови такива.
  6. Създайте си няколко тематични микросайта, с уникално съдържание разбира се, които да линкват към главния ви сайт. Нека да е описано, че те са собсвеност на вашата фирма. Гугъл обича реални хора и фирми в интернет пространството.
  7. Линк билдинга става все по труден и специфичен. Добавете сайта си само в най-авторитетните директории и то задължително анчора да е бранда или домейна ви.
  8. Отделете време да развиете и разучите добре своите Webmaster Tools. Това е безплатна услуга, предлагана от  Google. Инструментит
  9. е им дават възможност да виждате всичко, което правите и това, което се случва на сайта ви. Webmaster Tools ви предупреждават за грешки в сайта, които бихте могли да отстраните.

Спазвайте съветите ни, сигурно е, че няма да ви навредят. Несъмнено  Google ще продължи да се развива и обновява. Затова трябва да се научим да сме в един ритъм с него, за да може да си помагаме, а не да си пречим взаимно.

Автор: Славчо Панов

Едно мнение по „Как да оптимизираме след Panda и Pеnguin

  1. Благодаря за интересната статия в блога:) има много полезни начини за оптимизация след пингвина. Най-вече, както каза Огнян Младенов, трябва да наблягаме на оптимизация за бранд. Просто нямат бъдеще анкор текстовете и тяхната тежест ще отслабва още повече

Коментарите са затворени.